Babi, dědo, pojďte si hrát

ANEB
CO SI ZAHRÁT V DOBĚ KORONAVIRU

V době šíření koronavirové nákazy je vhodné, co nejvíce omezit přímý sociální kontakt. Nesmíme na něj však zapomenout úplně. Děti nechodí do školy, a tak se často doma nudí. V tom ale nejsou zdaleka sami. Stejně tak se může doma nudit příslušník rizikové skupiny – senior. Nabízíme vám přehled pár základních aktivit, kterými můžete propojit své děti a jejich babičku, dědečka či jiného seniora z okolí. Online a bezpečně!

Telefon

Vyprávění příběhů
Předčítání knih
Slovní fotbal
Hádej, kdo jsem
Abeceda
Vyprávění vtipů
Lodě
Bingo

Mobil s připojením k internetu

Online hry pro dva
Aplikace pro dva
Sdílení obrázků
Společné kreslení obrázků online

Počítač s připojením k internetu

Skype
křížovky
rozhovor
návštěva na kávě
vše z předchozích dvou sekcí
Deskové hry online
Pantomima
Česká filmová klasika

Telefon

Vyprávění příběhů či vtipů


Skvělý prostředek pro rozvinutí komunikace a pro předání zajímavých zážitků ze života seniora i dítěte. Dítě se může seniora ptát na jeho dětství – s kým se přátelil, kam si chodil hrát, co hráli, kde bydlel, kam chodil do školy, co ho tam bavilo, jestli zlobil atp. Senior se může dítěte ptát na téměř totožné otázky. Fantazii se meze nekladou.


Předčítání knih

Předčítat může senior dítěti, ale i dítě seniorovi. Zkuste pořídit dvě stejné knížky, jednu pro seniora a jednu pro dítě, můžou se potom v předčítání střídat a ukazovat si obrázky.


Slovní fotbal


První hráč řekne jakékoli slovo, např. "pampeliška". Druhý hráč řekne slovo, které začíná na poslední písmeno (A) či slabiku (KA) předchozího slova, např. „ananas“ či „kaktus“.


Hádej, kdo jsem


První hráč si myslí zvíře, povolání či známou osobnost. Druhý hráč se snaží pomocí otázek, na které lze odpovědět pouze ANO/NE, koho představuje první hráč.


Abeceda


Hráči spolu vypráví příběh. Každý říká pouze jednu větu. První hráč říká větu, která začíná na písmeno A, druhý hráč pokračuje větou začínající na písmeno B. A tak dále na další písmena abecedy. Jsou možné i alternativy, např. vyprávění příběhu na předem dané téma. Pro další podobné hry je skvělé vyhledat si na internetu hry z pořadu Partička.


Lodě


Na hru si můžete vytisknout předem připravené plánky, které najdete na internetu či si můžete vytvořit vlastní. Postačí vám pouze čtverečkovaný papír a tužka. Vytvoříte si na papíře velký čtverec o velikosti 10x10 malých čtverců. Po jedné straně napíšete písmena od A do J, po druhé čísla od 1 do 10. Do takto připraveného plánu každý hráč umístí 8 lodí. Tři zabírají jeden malý čtverec, dvě zabírají dva čtverce, jedna tři čtverce a poslední dvě šest čtverců. První hráč nevidí plánek druhého hráče a druhý hráč nevidí plánek prvního hráče. Střídavě tipují políčka na plánku (např. A-10) a snaží se trefit do soupeřovi lodě. Kdo  první trefí všechny lodě soupeře, vyhrál.


Bingo


Potřebujete pouze obyčejný papír a tužku. Vytvoříte si na papíře hrací plánek o velikosti 3×3 čtverce. Každý hráč si do každého políčka svého plánku napíše jedno libovolné číslo od 1 do 30. Každé číslo smí použít pouze jednou. Předem určený hráč poté losuje lístečky s čísly od 1 do 30. Vylosované číslo vždy zahlásí, pokud vylosoval číslo, které má nějaký hráč v plánku, hráč si ho škrtne. Pokračuje se losováním dalších čísel. Až má jeden hráč poškrtané tři čísla ve svém plánku, vyhrál. Je možné hru hrát v různých alternativách –
např. s písmeny abecedy, větší plánek atp.


Kvíz


Nechte dítě vyrobit kvíz pro seniora na jakékoli téma - senior zavzpomíná a dítě se něco přiučí. Co třeba něco o prezidentech, mistrovství světa v hokeji či či o české kuchyni nebo zahradničení?

Mobil s připojením k internetu

Online hry pro dva


Můžete společně prozkoumat webové portály jako www.raketka.cz a www.hry.cz.


Aplikace pro dva


Můžete si spolu zkusit zahrát některou z her pro dva. Například Spaceteam, kde spolu musíte spolupracovat, abyste vyhráli nad hrou. Pokud chcete soupeřit proti sobě, můžete zkusit hru DUAL! Zábavnou alternativou pro vás může být i klasická hra Worms 2 Armageddon. Pokud se bojíte obtížného ovládání těchto her, můžete zkusit hru Badland, která se ovládá pouze ťukáním na displej.


Sdílení obrázků


Můžete využít například webový portál www.keepy.cz, kam můžete nahrávat obrázky a projekty, které dítě namaluje a jednoduše je posílat seniorovi.


Společné kreslení obrázků online


Zábavná je také webová stránka www.draw.chat na které můžete spolu malovat obrázky v reálném čase.

Počítač s připojením k internetu

Skype


Pokud naučíte seniora využívat Skype či jiný program s videohovory, můžeme s ním hrát všechny aktivity uvedené v předchozích sekcích. Specificky můžete zkusit se seniorem hrát například šachy, piškvorky, luštit křížovky či si dát společně kávu. Šachy a piškvorky budou trochu složitější, každý musíte mít vytvořený svůj plánek na piškvorky či vlastní šachovnici a při každém tahu musíte pohybovati s figurkami soupeře.


Deskové hry online


Můžete vyzkoušet zahrát si nejrůznější deskové hry přes počítat pomocí stránky https://cs.boardgamearena.com/. Je zde mnoho klasických, ale i méně známých her v češtině.


Pantomima


K této aktivitě potřebujete videospojení. První hráč si vymyslí postavu, povolání či zvíře, které bude pantomimicky předvádět, tzn. bez zvuků. Druhý hráč hádá. Následně se vystřídají. Pokud vás v domácnosti žije více, neváhejte se zapojit. Tuto aktivitu je možné hrát i ve vícečlenných týmech, kdy jeden hráč předvádí pro svůj tým druhý, následně druhý hráč pro svůj tým a za každou správnou odpověď dostane tým bod. Další alternativou je varianta, kdy hráč předvádí pro všechny týmy zároveň, kdo první uhodne, má bod.


Česká filmová klasika


Ukažte svému seniorovi YouTube a na něm kanál "Česká filmová klasika". Nechte ho, ať si vybere film, na který se každý podíváte , a pak si o něm můžete popovídat. Co se vám na filmu líbilo? Co bylo naopak přitažené za vlasy? A jak babička/dědeček vzpomíná na tu dobu?
Alternativně můžete seniora nechat, ať ukáže dítěti své oblíbené písničky a zavzpomíná na koncerty, na kterých byl.

 

A co když senior bojuje s technologiemi?


Pokud se váš senior obává, že nebude s aplikacemi umět zacházet, vyrobte mu společně s dítětem podrobný návod na spuštění aplikace krok po kroku. Do návodu vložte screenshoty obrazovky v jednotlivých krocích, doplňte je komentářem. Seniorovi je pak buď pošlete e-mailem nebo zašlete vytištěné poštou. Seniorovi poté můžete zavolat, projít s ním návody na dálku a pomoci mu s instalací.

 

 

Linka seniorů – 800 200 007
bezplatná krizová pomoc pro seniory

 

Autorky: Jana Fikrlová, Tereza Kašková pod vedením Zuzany Masopustové

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info